dimarts, 8 de desembre del 2009

Descripció de Web quest i projecte telemàtic

Aquesta intervenció ha estat elaborada conjuntament amb el meu company Oscar Valverde.

PROJECTE TELEMÀTIC
Un projecte telemàtic consisteix a dur a terme unes determinades activitats conjuntament amb altres escoles, i intercanviar-ne els resultats per Internet. Es pretén fomentar el treball cooperatiu i la comunicació entre escoles, de manera que als continguts propis de cada àrea s’hi afegeixen uns nous valors: el treball en grup, compartir responsabilitats i informació, aprendre dels altres, respectar opinions i cultures diferents, només per citar-ne alguns.Participar en un projecte telemàtic cooperatiu requereix un esforç de preparació per part del professorat, que queda sovint recompensat per un grau molt elevat d’implicació per part de l’alumnat. Ara bé, és important complir el compromís de participació de principi a fi perquè l’abandonament i repercuteix negativament en els alumnes.
De projectes telemàtics n’hi ha de diversos tipus. Alguns, són ideals per a iniciar-se perquè requereixen poca feina prèvia i poques sessions de classe. Altres, són més complexes, amb calendari de participació i proposta d’activitats.
EXEMPLE DE PROJECTE TELEMÀTIC:
CONECTANT MÓNS: és un espai alternatiu per a la participació i l’intercanvi entre alumnes de 6 a 17 anys de diferents realitats geogràfiques, culturals, econòmiques i socials.
Aquest projecte se centra, al curs 2009-2010, en les migracions i desenvolupaments dels pobles des d’una perspectiva humana i des d’una concepció de ciutadania global, abordant les causes i les conseqüències que té el procés de migrar en la vida de les persones i en el seu entorn, i plantejant-se quines actituds i quins compromisos han d’assumir, a nivell personal i col·lectiu, per contribuir a la construcció d’una societat oberta, diversa i solidària, basada en el respecte recíproc entre persones de diferents procedències.

Hem triat aquest projecte perquè ens ha agradat que un projecte d'aquests comenci a implicar als més joves, ja que afavoreix el diàleg intercultural entre nois d'entorns socials i geogràfics diferents. A més no deixen de banda les noves tecnologies, sinó que els hi treuen el màxim profit possible. Aquest intercanvi intercultural provoca la implicació sobre aquells que no tenen les necessitats bàsiques, oportunitats ni drets, i conjuntament crear una proposta per intentar canviar aquesta realitat. Per això pensem que intentar inculcar aquests valors ja des de petits, pot sensibilitzar una mica més la humanitat i començar a canviar poc a poc el curs del món (tot i què sembla una mica utòpic).

WEBQUEST
Una WebQuest és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d’Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d’un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats.
EXEMPLE DE WEBQUEST
WATERPOLO
Hem decidit agafar aquest projecte de treball per un motiu ben clar, i és que: l’Oscar practica aquest esport des de petit. En concret i amb la participació de Dani Ballart, jugador de waterpolo, s'intenta aprendre una mica més sobre la història d'aquest esport, poc conegut per la majoria.

En aquest cas es divideix en 6 apartats: Una introducció, on es parla una mica de que tracta aquesta web; un apartat de tasca, on anima als visitants a formar grups per començar l'activitat; el següent és el procés, on ens surten totes les activitats proposades; la part d'avaluació, ja està destinada al professorat amb la realització d'una rúbrica; seguidament trobem l'apartat de les conclusions, on s'anima a seguir investigant i aprendre una mica més sobre el Waterpolo; i finalment acaba amb els crèdits, on es diu qui ha col·laborat en la creació d'aquesta WebQuest.

La veritat és que ens ha sorprès bastant, ja que és molt interessant que algú es preocupi per donar a conèixer aquest esport, que mai arribarà als nivells del Bàsquet o del Futbol, però, i a títol personal, crec que si més gent pogués gaudir tant de veure'l com poder practicar-lo, enganxaria a molts espectadors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada